OK AT SPISE MERE FISK

 

Fiskeelskere der spiser mere end 300 gram fisk om ugen, bør vælge blandt de magre fisk eller opdrætsfisk, når de når op over de 300 gram. Sådan lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen, der nu justerer de officielle kostråd om fisk. Årsagen til at forbrugere med appetit på lakselasagne, fiskefrikadeller og makrel i tomat skal vælge de magre fisk og opdrætsfisk, er at fiskene ikke indeholder så meget kviksølv og dioxin som fede fisk og fisk fra eksempelvis Østersøen. Fra fisk får man D-vitamin, jod, selen og sunde fiskeolier - stoffer, du ikke får så meget af i anden mad. Ved at spise 200-300 gram fisk om ugen får man det fulde ernæringsmæssige udbytte af de gunstige stoffer i fisken - uden for mange kemiske forureninger.

Spiser man mere end 300 gram fisk om ugen, opnår man ikke yderligere gevinster i forhold til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, men der kan være risiko for at få for mange kemiske forureninger. Hvis altså ikke man vælger de magre eller opdrættede fisk, når man når ud over de 300 gram.

 

Fødevarestyrelsens råd om fisk  

  • Spis fisk to gange om ugen til det varme måltid eller en gang om ugen og næsten hver dag som pålæg, gerne 300 gram om ugen

  • Varier mellem fede fisk fx laks, sild og makrel og magre fisk fx torsk, rødspætte og tun.

  • Spiser man mere end 300 gram om ugen, vælg da blandt magre fisk og opdrætsfisk, når du når over 300 gram.

  • Kvinder der planlægger graviditet, er gravide eller ammer, bør højst spise én portion østersølaks (ca.125 gram) om måneden og højst 100 gram rovfisk om ugen. De fleste laks i supermarkeder kommer fra opdræt og er derfor ikke omfattet af denne begrænsning – spørg evt. fiskehandleren. Rovfisk er fx rokke, helleflynder, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun.

  • Børn under 14 år bør højst spise 100 gram rovfisk om ugen og børn under 3 år højst 25 gram om ugen.

 

ÅL SOM HØRER TIL DE FEDE FISK INDEHOLDER SUNDE N-3 FEDTSYRER. Kostens fedt består overvejende af fedtsyrer, som kan opdeles i:

1. Mættede fedtsyrer
2. Enkeltumættede fedtsyrer
3. Flerumættede fedtsyrer
4. N-3 fedtsyrer

Mættede fedtsyrer findes især i kød og mejeriprodukter. Enkeltumættede fedtsyrer findes i store mængder i bl.a. olivenolie og rapsolie. Flerumættede fedtsyrer findes overvejende i planteolier og havdyr. N-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer, findes især i fede fisk. N-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os mennesker og skal derfor være til stede i små mængder i vores kost. ”De Nordiske næringsstofanbefalinger (NNA) 2004 angiver, at kostens indhold af n-3 fedtsyrer for voksne og børn over 3 år bør udgøre mindst 0,5% af det samlede energiindtag. Typisk udgør n-3 omkring 25% af fiskens fedtindhold.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen
   "Hvad skal du have i aften?" 
   -  klik ind på 2 gange om ugen og få inspiration.

 

 

 

DanskEnglish
Novagraf A/S